Reinier Zonneveld: Zalet jedne od najvećih techno karijera današnjice

autor Nikola Đikić

Nešto duža smeđa kosa i kačket su obavezan deo njegovog stajlinga. U zavisnosti od prilike, tu su i šarene košulje ili majice sa porukom, a prepoznaćete ga i po tome što je na nastupima okružen gomilom tehnike – plejerima, miksetama, kompjuterima, sintisajzerima, semplerima…

Oprema koju nosi nije samo za pokazivanje – ovaj klasično obrazovani muzičar držao je ruke na klaviru još kao trogodišnjak. Moćnim i energičnim live-ovima poslednjih godina osvaja bine vodećih svetskih festivala i klupske scene na svim kontinentima, a njegovi nastupi po pravilu se rasprodaju za svega nekoliko minuta,  pa će zaista biti privilegija videti uživo njegov live koji 11. novembra donosi u Glavni hangar Luke Beograd, na No Sleep Festival!

Prošlogodišnjim setom na Amsterdam Dance Eventu popunio je prostor kapaciteta 13.000 posetilaca, i tako oborio rekord najvećeg solo nastupa u zatvorenom prostoru kada je u pitanju techno. Ove godine se na isto mesto vratio još jači i u prvoklasnom društvu – zatvorio je gigantsku žurku u impresivnom amsterdamskom Ziggo Dome-u, na kojoj je bio specijalni gost ni manje ni više nego Carl Coxa. I ovaj šou je, očekivano, rasprodat.

Dok je studirao finansije otišao je na prvi rejv, a onda sav novac trošio na muzičku opremu i od svoje studentske spavaone napravio mali studio. Počinje da objavljuje za “Stil vor Talent” 2015. godine, a onda i za Carl Coxa, Hawtina i pravi dva zvanična remiksa za najpopularnijeg vegana na planeti. Sada ima svoju etiketu “Filth on Acid“, koja se tokom pet godina pokazala kao siguran izvor kvalitetnog novog techna. U petak je na svom lejblu objavio novo EP izdanje “Oldskool“, sa dve trake (“Oldskool” i “Daemonia“), u čijoj su osnovi snažni, sirovi udarci bubnja sa osetnim uticajem acid techna i Zonneveldovih prepoznatljivih sintizajzera.

Trajektorija ovog Holanđanina je takva da su njegovi live-ovi neizbežni ako danas slušate techno. YouTube algoritam ponudiće vam nastup za Cercle, Boiler Room snimljen u Berlinu, ili njegove originalne trake poput one sa hipnotišućom porukom “Move Your Body To The Beat“. Sa “Things We Might Have Said” je razneo Beatport i dobio novac od sinkovanja pesme u holivudskim produkcijama. Početkom godine je objavljena i pesma sa Arminom Van Buurenom “We Can Dance Again“, što je spoj dva vrhunska imena različitih krajeva spektra holandske elektronske muzičke scene – spoj techna i trance-a.

Nakon što je postao rezident legendarnih festivala Awakenings i Time Warp, pokrenuo je i sopstveni Live NOW, na kojem se u avgustu ove godine predstavio maratonskim nastupom u trajanju od 11 sati. Dizanje granica mogućeg na nove visine je ono što Reinier Zonneveld najbolje radi.

Slični tekstovi

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.