Organizatori Love Parade guraju techno na popis nematerijalne kulturne baštine

autor Nikola Đikić

Kulturno-rejverska neprofitna organizacija Rave The Planet posvećena je projektu uključivanja tehno i srodne kulture na Uneskovu listu nematerijalne klupske baštine. Organizacija s pravom tvrdi da kultura elektronske muzike fascinira i inspiriše ljude širom sveta i da ples ujedinjuje različite nacionalnosti, generacije, vere, pol, klase i kulturnu pozadinu,

Naglašavaju da su elektronska muzika i povezana klupska kultura oduvek bile izuzetno tolerantne i mirne, demokratske i inkluzivne. Na to su svi primljeni i pozvani, a posebno se ističe da su di-džej i muzička produkcija prilično intuitivni, što znači da ne morate godinama učiti da biste ih dobro odradili. Sve što neko voli je dozvoljeno i svi su dobrodošli. Istovremeno, to je bogata kultura sa mnogo iskustva.

Rave The Planet opisuje rejvove kao kulturni oblik ličnog izražavanja i kao ritual otvoren za apsolutno sve da razviju lični identitet učestvujući u njemu. Zbog toga je izuzetno važno da se ova kulturna forma očuva, zaštiti i podrži uvrštavanjem na listu svetske nematerijalne kulturne baštine, što organizacija ovom prilikom zahteva.

Podsetimo, organizacija Rave The Planet u martu prošle godine najavila je otelotvorenje ovog rituala, istoimeni rejv Rave The Planet, koji bi trebalo da se održi 9. jula 2022. godine i koji planira da vrati na ulice Berlina duh originalna Love Parade-a.

Čak 24.000 ljudi je već uplatilo preko 400.000 evra za Rave The Planet, a celu priču vodi nemačka tehno legenda Dr. Motte. Da bi promovisao tehno kulturu i skratio vreme čekanja do parade, Rave The Planet emituje uživo grupe imena kao što su Bebetta, Christian Smith, Felik Krocher, Gabriel Ananda, Mathev Jonson, Oliver Huntemann, Terranova, Tiefschvarz, Nakadia na nedeljnoj bazi.

Slični tekstovi

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.