Exit festival – biti ili ne biti?

autor Nikola Đikić

Dosta se prašine danas podiglo u medijima, nakon vesti da je festival dobio ponude da se preseli u Crnu Goru ili Hrvatsku. I mada, to nije prvi put da se ovako nešto najavljuje, činjenica da epidemija Covid-19 ostavlja velike posledice po privredu, a pogotovu event industriju, pa i sam festival (što veći događaj, to veći gubici), ovog puta zabrinula je fanove u Srbiji. Dodatnu brigu stvorila je i vest da je jedan od glavnih sponzora Exit Festivala, Telekom Srbija, otkazao svoju podršku događaju “Life Stream” u organizaciji Exit-a.

Prenosimo saopštenje Exit Festivala u potpunosti:

“Da odmah podcrtamo – Novi Sad je naš grad, želimo da ostanemo ovde i da razvijamo festival, za to ćemo se boriti svim silama do poslednjeg časa. Nažalost, u ovom trenutku ne zavisi sve od nas.

Opšta je činjenica da je pandemija ubedljivo najviše udarila na muzičku i festivalsku industriju, jer su masovni događaji praktično zabranjeni. U tim uslovima većina evropskih i svetskih zemalja je uputila svojim najugroženijim industrijama posebne pakete podrške. Kod nas se to, nažalost, nije desilo, štaviše, većini manifestacija je prepolovljena ili ukinuta redovna podrška od strane države, po čemu predstavljamo jedan od najlošijih primera u Evropi. Izuzetak je jedino grad Novi Sad, koji je među retkim gradovima u zemlji koji su podržali sve svoje događaje, uključujući i EXIT.

Nažalost, ono što su mediji pisali je istina. Dobili smo poruku da rešimo probleme tako što ćemo otpustiti sve zaposlene. Mi to nikako ne želimo da uradimo. Novom Sadu i Srbiji smo do sada doneli 200 miliona evra, a u narednih 10 godina bi doneli još 200 miliona. O vrednosti promocije zemlje da ne pričamo, ona se vodi pod neprocenjivo. I da, naravno, dobijali smo u prethodnim godinama podršku i zahvalni smo na njoj. Zato smo uspeli da našoj ekomomiji i domaćem budžetu za svaki dobijeni dinar vratimo dvadesetostruko.

Smatramo da je, ne samo Exitu, već i celoj domaćoj sceni potrebno dati podršku u ovim najtežim vremenima u istoriji muzičke industrije. Na taj način će se delima pokazati da se razume značaj kreativnih industrija, kako za ekonomiju zemlje, tako i za njen imidž, promociju, identitet, za sadašnjost i, pogotovo, budućnost.

Ako to izostane, naravno da su sve opcije otvorene, jer ni po koju cenu nećemo dozvoliti gašenje festivala koji su već dve decenije gradili milioni ljudi, kako oni u publici, tako i iza bine. Zajedno smo napravili jedan od vodećih svetskih festivalskih brendova i zajedno ćemo ga i odbraniti.

Čuvajte se i pazite jedni druge.”

Mi se nadamo da će Exit kao i uvek do sad ipak naići na razumevanje nadležnih u našoj zemlji i da niko neće dopustiti da se festival zaista izmesti iz Novog Sada. I to ne važi samo za Exit. Nadamo se da će svi naši fantastični festivali uspeti da prežive ovo, i da će dobiti preko potrebnu podršku, ukoliko njihov opstanak bude doveden u pitanje. Zaslužili, sigurno jesu. Zadužili su nas u ogromnoj meri. A sigurni smo da će se nakon ove krize upravo festivali i turizam prvi podići “iz pepela” i biti ponovni pokretač privrednog razvoja.

Slični tekstovi

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.