Naučna studija otkriva da je Stonehenge prvi zvučni sistem na svetu

autor Nikola Đikić

Još od svog otkrića, tajanstveni monument Stonehenge u engleskom Wiltshireu ne prestaje da izaziva spekulacije i nagađanja oko njegove prvobitne namene, a teorije su se rastegle na potezu od toga da je bio kalendar preko žrtvenog mesta pa sve do piste za sletanje vanzemaljaca. Sada smo dobili i još jednu, koja nam se najviše sviđa – Stonehenge je ogromni zvučni sistem!

Naime, istraživački tim univerziteta u Salfordu zaključio je kako je Stonehenge izgrađen kako bi poglasnio zvuk, ali i kao zvučna komora, koja buku drži izvan slavnog kamenog kruga. Izgradivši minijaturnu repliku spomenika, nazvavši je Minihenge, postavili su mikrofone i zvučnike uokolo, radeći u specijalnim akustičnim komorama svog Centra za istraživanje zvuka.

Vođa projekta Trevor Cox naglasio je kako današnji Stonehenge nije u stanju replicirati nekadašnje zvučne efekte jer mu mnogo kamenja nedostaje ili su krivo postavljena. Rezultati objavljeni u magazinu Journal of Archaeological Science pokazali su kako je muzika stvarana unutar građevine odjekivala od kamenja, dok niko izvan nje nije mogao razabrati što se to čuje unutra.

Slični tekstovi

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.