Klubovi su nova žarišta širenja koronavirusa u Južnoj Koreji

autor Nikola Đikić

Južna Koreja je poslednjih meseci često bila navođena kao primer uspešnog nošenja s izazovima borbe protiv smrtonosnog koronavirusa, jer je brzim zatvaranjem i širokim testiranjem gotovo minimizovala broj smrtnih slučajeva u svojoj zemlji. Kako se činilo da je koronavirus skoro pa pobeđen, u toj su se zemlji mere opreza popuštene, što je uključilo i ponovno pokretanje noćnog života.

No upravo su se barovi i noćni klubovi seulske četvrti Itaewon pokazali kao novo žarište širenja koronavirusa pa je vlada naložila da se skoro 1500 ljudi – identifikovanih prema popisima posetioca koje su klubovi bili dužni da vode – koji su u neki od njih izašli između 29. aprila i 6. maja, javi na testiranje. Naime, otkriveno je kako se jedan od novih slučajeva odnosi na čoveka koji je u spomenutom razdoblju posetio određen broj tih klubova. Zasad je 17 potvrđenih slučajeva dokazano kao njegovi kontakti.

Klubovima je sada opet naloženo da svoje poslovanje pauziraju na sledećih mesec dana, a izgleda da će se tek videti je li južnokorejski potez ponovnog otvaranja mesta za izlaske bio samo donekle preuranjen ili čak i tragičan.

Izvor: klubikon

Slični tekstovi

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.