Daft Punk – the best of

autor Nikola Đikić

Nakon nedavne vesti o Daft Punk-u i njihovom angažmanu za novi film Darija Argenta, odlučili smo da sastavimo listu najboljih pesama u karijeri ovog francuskog tandema. Svakako, svi koji vole Daft Punk imaju sigurno i svoje favorite zbog kojih se  možda neće slagati s ovom našom listom. Lista ne sadrži njihove remikse niti remikse njihovih pesama…

REVOLUTION 909

Revolution 909” sa albuma “Homework” je protestna nota pariskoj policiji, koja je u vreme izlaska ovog singla prekinula skoro svaku zabavu u gradu. Tomas Bangalter takođe je prokomentarisao ovo pitanje nakon objavljivanja singla: ” Mislim da policija namerno prekida zabavu elektronske muzike. Borba protiv droge je samo izgovor. Droga je svuda, ali koncerti ili bilo koji drugi događaji nisu prekinuti, samo oni gde svira HOUSE. Pošto policija takvu muziku ne razume, smatraju je agresivnom i glupom. U tome je problem.”

LOSE YOURSELF TO DANCE

Saradnja sa Nile-om Rodgers-om i Pharell-om Williams-om pokazala se kao dobitna formula na albumu „Random Access Memories“. “Lose Yourself To Dance” je još jedan hit sa tog albuma sa Williams-om na vokalu, Rodgers-om na gitari i muzičarima Nathanom East-om i J.R. Robinson-om, koji im se pridružio na setu.

TECHNOLOGIC

“Technologic” iz 2004. godine pojavio se u reklamama za iPod, Motorolu i Alfa Romeo, a semplovali su ga Busta Rhimes, Nicki Minaj, Vill.I.Am i Hannah Vants & Chris Lorenzo. Tandem iz Daft Punk-a takođe je režirao video za ovaj singl, u kojem karakteristični robotski vokali ponavljaju kratke fraze poput “Buy it, use it, break it, fix it, trash it, change it,...”

ROLLIN’ & SCRATCHIN’

Još jedan hit s legendarnog albuma ”Homework”, izvorno objavljen kao B strana singla ”Da Funk”. Razlog zbog kojeg je ”Rollin’ & scratchin” žešća od klasičnog Daft Punk-a te više asocira na techno nego na house s ostatka albuma je Jeff Mills koji im je bio inspiracija za ovu kreaciju.

GET LUCKY

Svestranost Daft Punka je neupitna. Otkako su se pojavili sa svojim prvim hitovima, sredinom 90-ih, iz njihove su radionice izašle neke od najboljih stvari iz domena elektronske muzike. S vremenom su iskazali i svoju pop stranu koja je trijumfovala kroz ”Get Lucky”, pesmu koju će neke buduće generacije gledati kao na jednu od onih koje su obeležile naše doba.

BURNIN'

Oda Chicago house-u, kako kroz pumpajuću bass liniju koja podseća na devedesete, tako i kroz video spot, u kom se pojavljuju velikani house muzike poput DJ Sneak-a, Paul-a Johnson-a, Roger-a Sanchez-a il Derrick-a Carter-a, pored samih Daft Punkovaca. I ovaj je hit originalno objavljen na albumu ”Homework”, no nalazi se i na live albumu ”Alive 2007”.

AERODYNAMIC

Dok su neki prethodni naslovi posvećeni house i techno muzici, ”Aerodynamic” predstavlja retro-futurističku viziju disco muzike koja je, s vremenom postala i nepresušni izvor semplova za mnoge producente. Wiley, Soulwax ili Madeon neki su od muzičara, koji su u svoja dela uključili semplove iz ovog singla.

DA FUNK

Originalna Daft Punk stvar, ona s kojom su isplivali pre 25 godina. Kroz ovaj inovativni, naelektrizirani funk zvuk, provlači nas bas linija s Roland-ove 303-jke. Thomas Bangalter je jednom izjavio da su im nadahnuće za ”Da Funk” bili Warren G i Nate Dogg i njihova pesma ”Regulate”. ”Da Funk” pamtimo i po neobičnom spotu u režiji Spike-a Jonze-a, o čijem se značenju i poruci i danas vode rasprave.

AROUND THE WORLD

Prvi veliki hit Daft Punk-a, ”Around the world” zaista je osvojio publiku ”all around the world” 1997. godine. Karakteristična bas linija temeljena na ”Good Times” grupe Chic, jednostavna struktura i robotski glas koji frazu ”Around the world” ponavlja 144 puta (bez da dosadi), za koje je snimljen genijalni spot, reditelja Michel-a Gondry-a i koreografkinje Biance Li s kosturima, mumijama, robotima i ostalim likovima koje se rotiraju u grupama.

ONE MORE TIME

Najpopularnija stvar Daft Punka, ”One more time” po zvuku je upravo negde na pola puta između ”Da Funk” i ”Get Lucky”, na pola puta između tipičnog Daft Punk house-a i tipičnog Daft Punk pop-a. U ulozi vokala, u ovoj se pesmi pojavljuje još jedna legenda američkog house-a, Romanthony. A naravno, tu je anime spot, na temelju kojeg je nastao i dugometražni animirani film u produkciji Daft Punk-a te japanskih anime majstora, Kazuhisa Takenouchija i Leija Matsumota.

Da li se slažete sa nama?

Da li smo propustili neku pesmu? Koja je vaša omiljena pesma Daft Punk-a? Podelite sa nama u komentarima… 

Izvor: MixMag Adria

Slični tekstovi

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.