Ima nade! Klubovi u Kini se polako otvaraju!

autor Nikola Đikić

Chengdu, Šangaj i Šenžen neki su od gradova koji su polako počeli otvarati vrata klubova zatvorenih zbog epidemije koronavirusa.

“Muzika se osećala kao vibracija, ispunjavala je vazduh oko nas kao topao zagrljaj”, govori Kristen Ng, producentkinja poznatija kao Kaishandao, o osećaju koji ostali klaberi širom sveta što nestrpljivije očekuju – prvom rejvu nakon karantina zbog koronavirusa. “Bilo je neverovatno emotivno i nestvarno ponovno videti prijatelje nakon toliko vremena, kao i čuti muziku sa soundsistema i zajedno plesati.”

Tokom meseca na zalasku, brojne su kineske pokrajine ukinule mere ograničenja donesene pre nekoliko meseci u svrhu borbe protiv koronavirusa, a među brojnim biznisima koji su ponovno otvorili svoja vrata našli su se i noćni klubovi. Naravno, posete klubovima još nisu velike, ali i mali koraci napred su dovoljni za buđenje osećaja optimizma.

Kako se i ta poseta, svakako dugo iščekivana i još uvek srazmerno malena, ne bi pretvorila u izazivanje novog zdravstvenog rizika doneta su određena pravila koja klubovi moraju poštovati. Posetiocima se na ulazu meri temperatura i preko aplikacije proverava zdravstveni status, odnosno jesu li možda bili preboleli koronu, a nakon svakog partyja se klub detaljno dezinfikuje. Primećeno je i kako mnogi plešu ne skidajući zaštitne maske, što svakako treba pohvaliti, ali i da su skloni ranijim odlascima kućama pa je napravljen i korak da partiji počinju ranije nego što je to bilo uobičajeno.

Mera predostrožnosti na visini cele države da strancima nije dopušten ulazak u nju, logično, onemogućuju nastupe stranih DJ-eva, što bi moglo pozitivno uticati na dalji razvoj lokalne scene, kaže Endy Chen, vlasnik radnje sa pločama i etiketa Eating Music i Groove Bunny Records te DJ koji će 1. maja nastupati na četvrtom rođendanu šangajskog kluba Elevator.

Kineski se noćni život polako vraća ne u normalu, ali barem na postavke koje će jednom ponovno omogućiti, no to ne znači kako u ostatku sveta treba brzati sa sličnim potezima. Zemlja koja je napravila isto je i Južna Koreja, gde je u metropoli Seulu nakon dva meseca otvoreno nekoliko klubova.

Budemo li disciplinovani i strpljivi, i mi ćemo dočekati nešto slično! Samo oprezno!

 

IZVOR: Klubikon.com

Slični tekstovi

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.